logo equilibrium

Saradnja sa Pomorskim muzejem Crne Gore u Kotoru

Pročitajte više o delatnostima Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru na web stranicama www.museummaritimum.com

Graditeljstvo Kotora

GRADITELJSTVO KOTORA

Svetislav Vučenović

  • Izdavači: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor, Pomorski muzej Crne Gore Kotor, Opština Kotor
  • latinica, 505 str., 30 x 22 cm., bogato ilustrovano, tvrdi povez sa zaštitnim omotom
  • Cena: 4.800,00 din.

Knjiga Graditeljstvo Kotora jedna je od najcelovitijih urbanoloških studija istorijskih gradova na istočnoj obali Jadrana. Autor je vrlo istaknuti istraživač graditeljskog nasleđa sa dugogodišnjim iskustvom proučavanja istorijskih jezgri Hvara, Splita, Trogira, Dubrovnika, Kotora, Hercegnovog i drugih urbanih celina na istočnoj jadranskoj obali.

Koristeći se vlastitim rezultatima terenskih istraživanja, vršenih u sklopu obnove Kotora posle katastrofalnog zemljotresa 1979, kao i svim dostignućima savremene istoriografije, Vučenović je vrlo sistematično izložio istorijski razvitak Kotora od protoistorije i antike preko srednjeg veka do novovekovnih razdoblja mletačke, francuske i austrijske uprave te promena u XX veku. U prikazima svakog od ovih razdoblja on analizira karakteristične inovacije koje su se odrazile na graditeljsko nasleđe.

U drugom delu monografije on prezentuje temeljnu analizu sačuvanog gradskog tkiva koje je podelio na blokove sa ansamblima i pojedinačnim zgradama. Na taj način proučen je ukupno 61 građevni blok-insula.

Autorovu analizu prati bogata arhitektonska dokumentacija, fotografije postojećeg stanja, arhivski nacrti, kao i stari planovi istorijske jezgre.