logo equilibrium
Evropski putevi srpske umetnosti

Evropski putevi srpske umetnosti

Biblioteka: Dimenzije istorije
Format: 16,5 x 20 cm.
Broj strana: 560
Pismo: Ćirilica
Povez: tvrdi
Godina izdanja: 2009.
Cena: 3.220,00 RSD
Cena sa popustom: 2.580,00 RSD

    O knjizi

   Knjiga Evropski putevi srpske umetnosti: Barok, klasicizam, romantizam, realizam dr Miodraga Kolarića (1912–2001), istoričara umetnosti, estetičara i muzeologa, dugogodišnjeg naučnog savetnika i direktora Narodnog muzeja u Beogradu, jednog od najtemeljnijih poznavalaca srpske umetnosti XVIII-XX veka, sastoji se od 30 radova pisanih u razdoblju od 1950. do 1982. god., potpune bibliografije autora i beleške o piscu, a tematski i hronološki obuhvata arhitekturu, slikarstvo i grafiku stilskih epoha baroka, klasicizma, romantizma i realizma, tj. doba XVIII i XIX veka u srpskoj umetnosti.

   Zahvaljujuću autorovoj osobenoj hermeneutici i prostranoj erudiciji ova knjiga, uz to, nadrasta usko stručno shvaćenu istoriju umetnosti i približava se svojevrsnoj kulturnoj i intelektualnoj istoriji srpskog naroda, naročito onog njegovog dela koji je seobama u XVII veku dospeo izvan granica Osmanskog carstva, u sferu zračenja zapadnoevropske civilizacije, i potom sam odigrao presudnu ulogu u procesu modernizacije celokupnog srpskog naroda.

   Ovo izdanje stručnoj javnosti u novom svetlu prezentuje jedan deo veoma značajnog autorskog opusa M. Kolarića, podstiče na njegovu revalorizaciju i omogućava očuvanje dragocenog naučnog nasleđa. Obični čitalac pak, uživaće u dubini zapažanja, širini znanja i lepoti kazivanja pisca.

Studije odabrao i knjigu priredio Vlastimir Đokić.