logo equilibrium
Leften Stavrijanos - Balkan posle 1453.

Balkan posle 1453.

Biblioteka: Dimenzije istorije
Format: 16 x 24 cm.
Broj strana: 902
Pismo: Latinica
Povez: Tvrdi
Godina izdanja: 2005.
Cena: 3.100,00 RSD

    O knjizi

   Ova istorija, koju su mnogi istoričari nazvali „fascinantnom“, jasno ističe glavne pokretačke sile u balkanskoj istoriji i upoznaje čitaoca s velikim tokovima istorije u dramatičnim zbivanjima, živo prikazuje pozornicu i atmosferu značajnih događaja.

   Autor obuhvata celo područje Balkana i počinje s kratkim pregledom starijih istorijskih razdoblja, a zatim prelazi na podrobno razmatranje uspona i pada Osmanskog carstva te nastanka i razvoja nacionalnih država na Balkanu, dovodeći svoje izlaganje sve do hladnog rata u XX veku. Čitalac tako stiče pun uvid u istorijska kretanja u ovoj oblasti u celini kao i u nastanak i razvoj balkanskih poltičkih, društvenih i privrednih institucija.

   Naročito su značajni autorovi prikazi složenih kretanja u političkoj i diplomatskoj istoriji Balkana i njihovog uticaja na ostatak Evrope. Njegove analize Napoleonove politike na Bliskom istoku, grčkog rata za nezavisnost, balkanske krize 1875–78. i drugih ključnih zbivanja, bacaju svetlost ne samo na balkansku istoriju nego i na povest cele Evrope.

   Knjiga sadrži najpotpuniji spisak literature objavljen u nekoj knjizi o Balkanu, koji sam po sebi predstavlja značajan doprinos poznavanju predmeta ove knjige.